Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek potvrdio je u utorak da se prošli tjedan sastao s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom te istaknuo da će Slovenija inzistirati na zaštiti javnog interesa kako se kriza koncerna koji je vlasnik Mercatora ne bi prenijela u Sloveniju.

Komentirajući rezultate revizije Agrokora i njegovih tvrtki na konferenciji za novinare u Ljubljani, Počivalšek je kazao da ga oni nisu iznenadili, jer se dugo smatralo da se Agrokor nije razvijao na zdravim temeljima, ali da će Slovenija zaštititi javni interes u Mercatoru zbog njegove važnosti za slovensku ekonomiju i prehrambeno-poljoprivredni sektor kojemu je Mercator glavni prodajni kanal.

Istaknuvši da ga je Ramljak prošli tjedan obavijestio o planovima izvanredne uprave te da i on sam želi da se u sanaciji Agrokora uspije, Počivalšek je rekao da Slovenija treba zaštititi javni interes u Mercatoru kao vodećem slovenskom trgovačkom lancu.

“Upoznati smo s planovima izvanredne Agrokorove uprave te se nadamo i želimo da uspije riješiti krizu, ali nećemo dopustiti da se ta kriza prenese u Sloveniju”, kazao je Počivalšek.

Zato vlada od Okružnog suda u Ljubljani očekuje da vrlo brzo raspravi o njenoj žalbi na odluku kojom je Agrokoru priznat status pravnog subjekta u insolventnom postupku.

Slovenska vlada naime smatra da sud nije, a trebao je, utvrdio razlike između slovenskog i hrvatskog zakona koji reguliraju insolventne postupke i drži da odluku mora povući kako bi se na Mercator primjenjivalo slovensko pravo, a ne “Lex Agrokor”.

Počivalšek je kazao kako vjeruje da Mercator treba restrukturirati da bi postao konkurentniji i usvojio dugoročno održiv poslovni model, s orijentacijom na domaće proizvođače te kako se nada da je revizija poslovanja Mercatora koju je obavio Deloitte bila vjerodostojna.

Komentiraj