Tomislav Salopek, hrvatski državljanin kojeg su ekstremisti Islamske Države oteli u Egiptu, pogubljen je.

Francuski AFP objavio je na svojem Twitter profilu šokantnu informaciju temeljeći je na vijesti internetske stranice SITE Intel Group.


Društvenim mrežama počela se širiti i fotografija uznemirujućeg sadržaja, na kojoj se navodno, tvrde islamisti, nalazi mrtvo Salopekovo tijelo. Na fotografiji nalazi se i natpis na arapskom jeziku u kojem se optužuje Hrvatska zbog sudjelovanja u borbi protiv IS-a.

Tjedan dana nakon što su od egipatske vlade zatražili oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora u zamjenu za Salopeka, militanti Sinajske provnicije Islamske Države objavili su fotografiju Salopeka.

Fotografija se prvo pojavila na mikroblogerskom servisu Twitter, 12. kolovoza, i uključivala je opis koji optužuje Hrvatsku za sudjelovanje u ratu protiv IS-a.

Svi vodeći hrvatski mediji su odlučili da fotografiju neće objaviti i ovom prilikom apeliramo na čitatelje da iz obzira prema Tomislavovoj obitelji, ali iz razloga što je to upravo ono što islamisti žele,  istu ne distriburiaju društvenim mrežama.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske u ovom trenu ne može potvrditi informaciju o smaknuću.

 

Milanović: Ne možemo biti 100 posto sigurni da je na slikama Salopek

Hrvatski premijer Zoran Milanović prekinuo je svoj godišnji odmor i vratio se u Zagreb, gdje je u 17 sati održao izvanrednu konferenciju za novinare zbog vijesti o smaknuću Tomsialva Salopeka u Egiptu.

“Nažalost, moramo prekinuti tišinu. Netko to mora napraviti”, započeo je Milanović. “Moja je dužnost da hrvatskoj javnosti kažem da to što vidimo užasava. U ovom trenutno ne možemo sa 100%-tnom sigurnošću kazati da je to istina. Ne znam hoće li to biti moguće i u idućim danima”, rekao je Milanović.

Više pročitajte OVDJE.

Kronologija slučaja Tomislava Salopeka

Prva je vijest o otmici objavljena 24. srpnja kada je francuska agencija France presse izvijestila da su nepoznati napadači oteli u Egiptu hrvatskog državljanina koji je u toj zemlji radio za francusku tvrtku, što je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Tada je objavljeno da je T.S. (1984.) otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

Također je istaknuto da je identitet otmičara nepoznat, a iz vladinih izvora rečeno je da nema zahtjeva za otkupninom.

MVEP je rekao da je u stalnom kontaktu s obitelji otetog Hrvata, a zajedno s hrvatskim veleposlanstvom u Kairu i drugim hrvatskim institucijama u kontaktu je i s nadležnim institucijama u Egiptu, Delegacijom EU-a u Kairu, francuskom kompanijom i partnerskim službama.

Deset dana nakon otmice pojavila se snimka

Desetak dana o sudbini otetog Hrvata ništa se nije znalo, a onda se 5. kolovoza na internetu pojavila snimka u kojoj Islamska država prijeti da će ga pogubiti ako se u roku od 48 sati ne ispuni njihov zahtjev i oslobode “muslimanske žene”.

Muškarac se sam predstavio kao Tomislav Salopek i pročitao zahtjev otmičara.

Na snimci koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca s nožem ruci. Salopek čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene “muslimanke”.

“Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske”, rekao je Salopek odjeven u narančastu odjeću karakterističnu za zatvorenike IS-a.

Dodao je da je oženjen suprugom Natašom i ima dvoje djece te da radi za francusku grupu CGG.

Potvrđuje da su ga 22. srpnja oteli gerilci egipatskog ogranka IS-a “Pokrajina Sinaj” i da ga žele razmijeniti s muslimankama u egipatskim zatvorima.

“To se mora ispuniti u roku od 48 sati, a u suprotnom će me vojnici Pokrajine Sinaja ubiti”, rekao je Salopek.

Odmah krenuli diplomatski napori

Odmah je krenula diplomatska inicijativa s hrvatske strane koja je u suradnji s egipatskim kolegama krenula u potragu za otetim Salopekom.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova otputovala je, zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom, u Kairo gdje je razgovarala s egipatskim kolegom Salehom Šukrijem.

U međuvremenu je u petak istekao 48-satni ultimatum otmičara, ali o Salopekovoj sudbini ništa se nije znalo.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem, te par dana kasnije izjavila da se nastavlja boriti za oslobađanje Tomislava.

Salopekov otac apelirao je na otmičare da ga puste rekavši da je “Tomislav u Egipat došao samo zaraditi za kruh”. Zagrebački muftija Aziz Hasanović i mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj pokušali su pomoći svojim pozivima vjerskim i državnim institucijama u Egiptu.

Sigurnosni analitičari pesimistični

Međutim, sigurnosti analitičari s kojima je Hina razgovarala Igor Tabak i Mate Laušić, s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu bili optimistični i isticali su da je Hrvatskoj ostalo vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Ministarstvo je svakoga dana od objave video snimke isticalo da ubrzano radi na lociranju Salopeka, zajedno s egipatskim službama, ali da detalje ne može iznositi u javnost. Novih vijesti o Salopeku nije bilo tjedan dana sve do danas kada je IS objavio da ga je pogubio dekapitiranjem.

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu.

Komentiraj