Ugledna agencija AFP objavila je u nedjelju članak o hrvatskom poduzetniku Mati Rimcu (28), tvorcu prvog električnog superautomobila. “Njegova tvrtka Rimac Automobili postaje vodeća u svijetu u tehnologiji električnih automobila”, piše AFP u članku naslova “Električni superauto mladom Hrvatu donio svjetsku slavu”.

Automobil Concept One prodaje se za 850 tisuća eura, a proizvest će se samo osam komada. “Želimo biti najbolji u svijetu u tome što radimo. Mijenjamo svijet”, objašnjava Rimac. Politico Europe Rimca je u prosincu prošle godine svrstao među 28 osoba koje ‘oblikuju i osvajaju Europu’.

Rimac je tvrtku osnovao 2009. godine, i odlučio sagraditi električni automobil ‘od nule’. “Prvo smo morali stvoriti ekipu, koristili smo se metodom pokušaja i promašaja, a na kraju smo postali tvrtka koja može napraviti gotov proizvod”, kaže Rimac.

Concept One predstavljen je 2011. godine u Frankfurtu, a malo tko je očekivao da mala hrvatska tvrtka može proizvosti električni superauto koji do 100 km/h dolazi za 2.8 sekundu. Prošlog je tjedna u Ženevi Rimac predstavio ‘zlog blizanca’ Concept Onea, Concept S. Mnogi su očekivali da će ga uspjeh lansirati u Silikonsku dolinu, Njemačku ili Italiju, ali Rimac je svoju tvrtku ostavio u Hrvatskoj.

“Želim to napraviti ovdje, tvrdoglav sam”, kaže Rimac za AFP. Planira sagraditi još jednu tvornicu u Svetoj Nedelji, a ove godine će povećati i broj zaposlenika na 300. Njihova je prosječna dob 30 godina, a mnogi od njih su tek izašli s fakulteta.

“Pokušavamo implementirati tehnologije i pomoći svima da rade na struju”, zaključio je Rimac u intervjuu za AFP.

Komentiraj