Agencija France-Presse je danas objavila profile Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića ususret nedjeljnim izborima.

Milanović je prošao manje-više neokrznut, uz izuzetak izjave Žarka Puhovskog da je SDP nakon pobjede na prošlim izborima “nastavio sa starim sustavom ‘vaši dečki idu van, moji unutra'”.

Karamarko je s druge strane predstavljen kao prevrtljiv i nedosljedan bivši šef obavještajaca koji kampanju vodi na temeljima “iskrenog domoljublja” s postojanim referencama na prošlost i predsjednika Franju Tuđmana.  AFP piše da Karamarkov “raznobojan” put baca sumnju na iskrenost njegovih političkih uvjerenja i podsjeća da je on 1993. godine napustio HDZ u čije se okrilje vratio 2011.

Karamarko je u međuvremenu vodio uspješnu kampanju za centrističkog predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića koji se žestoko protivio Tuđmanu, državniku kojeg šef HDZ-a danas oponaša.

Analitičari su za agenciju ocijenili da Karamarko predizborni uspjeh i blagu prednost u anketama može više zahvaliti propustima aktualne vlade nego svojoj nepostojećoj karizmi. “Ne postoji ništa u njegovoj karijeri što bi mi dalo nadu da će on biti dobar premijer,” rekao je stručnjak za istočnu Europu Josip Glaurdić. “On se zabavlja izgradnjom kruga ljudi kojima može vjerovati. On je dobar u takvim stvarima: spletkarenju u pozadini”.

Osvrt na potencijalnu budućnost Hrvatske s Karamarkom kao premijerom je za AFP dao profesor političkih znanosti Berto Šalaj. “Ako Karamarko bude izabran mi ćemo vidjeti čvršću nacionalnu retoriku i nametanje tradicionalnih konzervativnih vrijednosti u društvu”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.