Američka veleposlanica u Francuskoj pozvana je u srijedu u francusko ministarstvo vanjskih poslova kako bi odgovorila na pitanja o nedavnim otkrićima da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) špijunirala najviše francuske dužnosnike, prenose agencije.

Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je ocijenio “neprihvatljivim” vijesti da je SAD špijunirao Francusku. Nakon izvješća WikiLeaksa da je NSA prisluškivala njega i njegova dva prethodnika, Hollande je održao sastanak s najvažnijim ministrima i vojnim zapovjednicima.

“Francuska neće tolerirati djela koja prijete sigurnosti i zaštiti njezinih interesa”, navodi se u priopćenju predsjedničkog ureda, prenosi Reuters.

Hollande je na sastanku najavio da će kasnije u srijedu nazvati svog američkog kolegu Baracka Obamu kako bi s njim razgovarao o aferi prisluškivanja.

[quote_box_center]

  • Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je ocijenio “neprihvatljivim” vijesti da je SAD špijunirao Francusku

[/quote_box_center]

Američko Nacionalno vijeće sigurnosti objavilo je izjavu u kojoj se navodi da ne prisluškuje i da neće prisluškivati Hollandeove komunikacije, ali se u toj izjavi ništa ne navodi o tome jesu li u prošlosti francuski predsjednici bili prisluškivani.

Prema dokumentima objavljenim u utorak u listu Liberation, američke obavještajne službe prisluškivale su između 2006. i 2012. godine tri posljednja francuska predsjednika – osim Hollandea prisluškivani su i Jacques Chirac (1995.-2007.) i Nicolas Sarkozy (2007.-2012.), navodi AFP.

Francuska je također najavila da će u SAD poslati svog visokog obavještajnog dužnosnika koji bi s američkim dužnosnicima trebao razgovarati o izvješću WikiLeaksa, rekao je glasnogovornik vlade Stephane Le Foll.

Najnovija afera prisluškivanja uslijedila je nakon nedavnog sličnog skandala s američkim prisluškivanjem najviših njemačkih dužnosnika među kojima i kancelarke Angele Merkel.

Komentiraj