Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke DeSUS Karl Erjavec rekao je u ponedjeljak da je razgovarao s premijerom Mirom Cerarom koji je ocijenio da nema razloga za Erjavčevu ostavku u aferi prisluškivanja zbog koje je Hrvatska danas odlučila izaći iz postupka arbitraže.

Kako prenosi agencija STA, Erjavec je u izjavi nakon sjednice svoje stranke ipak priznao da je Cerar izrazio nezadovoljstvo što se Erjavec nije ranije vratio s godišnjeg odmora kada je izbila afera “Pirangate”.

Erjavec, koji je u prvoj reakciji kada je hrvatski tisak razotkrio da je slovenska stranka kršila propise lobirajući pri Arbitražnom sudu, s godišnjeg odmora u Francuskoj poručio da je to pisanje “glupost”, u nedjelju je prvi put rekao da ne isključuje ostavku.

 

  • Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS) će za novog slovenskog člana Arbitražnog suda poduprijeti onoga kandidata kojega predloži Cerar, rekao je nadalje Erjavec.

 

Hrvatska je, međutim, ranije u ponedjeljak odlučila izaći iz postupka arbitraže jer je “kontaminiran”, prema riječima hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i službenica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, koji su nakon afere podnijeli ostavke, dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

U reakciji na hrvatsku odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom kojom su dvije strane trebale odrediti međusobne granice, Cerar je odmah objavio da Hrvatska to ne može jednostrano otkazati.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.