Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke DeSUS Karl Erjavec rekao je u ponedjeljak da je razgovarao s premijerom Mirom Cerarom koji je ocijenio da nema razloga za Erjavčevu ostavku u aferi prisluškivanja zbog koje je Hrvatska danas odlučila izaći iz postupka arbitraže.

Kako prenosi agencija STA, Erjavec je u izjavi nakon sjednice svoje stranke ipak priznao da je Cerar izrazio nezadovoljstvo što se Erjavec nije ranije vratio s godišnjeg odmora kada je izbila afera “Pirangate”.

Erjavec, koji je u prvoj reakciji kada je hrvatski tisak razotkrio da je slovenska stranka kršila propise lobirajući pri Arbitražnom sudu, s godišnjeg odmora u Francuskoj poručio da je to pisanje “glupost”, u nedjelju je prvi put rekao da ne isključuje ostavku.

 

  • Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS) će za novog slovenskog člana Arbitražnog suda poduprijeti onoga kandidata kojega predloži Cerar, rekao je nadalje Erjavec.

 

Hrvatska je, međutim, ranije u ponedjeljak odlučila izaći iz postupka arbitraže jer je “kontaminiran”, prema riječima hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i službenica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, koji su nakon afere podnijeli ostavke, dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

U reakciji na hrvatsku odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom kojom su dvije strane trebale odrediti međusobne granice, Cerar je odmah objavio da Hrvatska to ne može jednostrano otkazati.

Komentiraj

<
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.