Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da ne isključuje davanje ostavke zbog skandala u arbitraži o granici s Hrvatskom.

“Sve opcije su otvorene, o tome će odlučiti predsjednik vlade”, kazao je Erjavec u prvoj javnoj izjavi novinarima nakon izbijanja afere “Pirangate”.

Time je reagirao na izjavu oporbenog čelnika Janeza Janše da bi nakon afere Erjavčeva ostavka bila “čin političke higijene”.

 

  • Janša smatra da bi uz ostavku slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca te službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik posljedice morao snositi i šef diplomacije koji o kompromitantnim razgovorima možda nije bio sasvim neinformiran.

 

Erjavec je novinarima rekao da ga je afera koju slovenski mediji i dužnosnici nazivaju “obavještajnom” iznenadila.

On je prvi slovenski dužnosnik koji je posredno priznao da su snimke spornog razgovora Sekoleca i Drenik koje su objavili hrvatski mediji autentični.

“Nameće mi se pitanje kako je bilo moguće prisluškivanje fiksnih domaćih telefona. Bio bih međutim više zabrinut da se to dogodilo s telefonima u ministarstvu jer bi to postavilo pitanje kakvu zaštitu imamo”, kazao je Erjavec.

Dodao je da osobno nije znao za razgovore Sekoleca i Drenik te da je njegov optimizam koji je prije par mjeseci u vezi s ishodom arbitraže iznio jednoj lokalnoj televiziji bio utemeljen na osnovi razgovora s odvjetnicima, a ne sa Sekolcem i Drenik.

Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se Sekolec i Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Njih dvoje su u međuvremenu dali ostavke.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.