Adio, i nikad više

LABIRINT

Nedjelja, HRT 1, 15.07

Je li vjeronauku mjesto u školama – najavljuje i pita drugi prilog u prvoj emisiji ovosezonskog Labirinta, političkog magazina čiji je slogan izlaz uvijek postoji. Naravno da vjeronauku nije mjesto u školi, vjeronauk treba biti samo u crkvi, a ne kao sada: i u školi i u crkvi – odgovorit će svatko normalan, osim političara. A oni nisu normalni, naročito ne u ovo predizborno vrijeme. Jedan od svećenika koji su otpočetka protiv vjeronauka u školi je velečasni Karlo Kovačević. Vlč. Kovačević je doktor sociologije religije i student rimske Gregoriane. Svoje mišljenje obrazložio je vrlo jednostavno, vlastitim iskustvom. Dok vjeronauk još nije bio uveden i u škole, u njegovoj crkvi je na vjeronauku jedva bilo mjesta za svu djecu. Sada je ta crkva, preuveličano rečeno: prazna. Od velikog društvenog značenja je i tema o zatvaranju i zapuštanju nekad omiljenog bazena u Zelini. Država je Zelini vratila njeno staro ime, Sveti Ivan Zelina, ali bazen majci ne i ne. Koliki je opći jad zbog tog zločina, najbolje pokazuje izjava gđe Jasne Novaković koja je uz bazen odrasla: kad god me neko pita za bazen, ja mu kažem o svemu me možeš pitati, nemoj me samo pitat za bazene. Zabavne na svoj način, čitaj: groteskne, bile su najave svih pet reportaža, pravi mali igrokazi. Tu izuzetno ukočena urednica glumi spontani razgovor s jednako ukočenim novinarkama koje majka nije rodila da govore u kameru također, a kamoli da nastupaju u kojekakvim ambicioznim projektima. Ne ponovilo se.

TENIS: BRAZILIJA – HRVATSKA

Nedjelja, HRT 4, 15.00

Igra se tenis. Za vrijeme te igre obično vlada grobna tišina, jer teniski treneri ne viču na svoje igrače. Reporter Mićo Dušanović ne samo da se na opću radost odbija umiroviti, nego se ponaša kao da ima još dva posla. On je sveznajući trener i žarki navijač u jednoj osobi, pa dok svi na terenu i u publici šute, drug Mićo se odmah na početku konstruktivno dere na Bornu Ćorića: ajde, ajde, tako je, jedan nula! U 18 sati, nakon tri sata čudnog prenemaganja (jer dotični Dušanović, iako se godinama prenemaže, nikad nije bio teniski trener, a ni igrač) čuli smo jedan pravi mali monolog o tome što bi Borna Ćorić sada trebao napraviti. Ni od koga izazvan, naš reporter nam je svima podijelio savjet: Ono što sad Borna treba napraviti je maksimalan napad na još jedan brejk.

VIJESTI

Nedjelja, HRT 4, 18.05

Urednica i voditeljica pojma nema kako se normalno izgovaraju riječi Mađari propuštaju, vatrogasci prikazali. Ne budimo cjepidlake. Mađare i vatrogasce je pravilno izgovorila, ali propuštaju i prikazali doživjeli su okrutno seljenje naglasaka na krive slogove. Osoba koja ne zna naglaske ne bi trebala biti voditeljica vijesti. Ni ičega drugog, bi lepo prosili.

KOŠARKA:
ŠPANJOLSKA – LITVA

Nedjelja, HRT 2, 19.00

Komentator Marko Šapit uredno je i ovog puta pogubio svaku vezu sa slikom na ekranu. Čak je i trenera Danijela Lutza molio da i on nešto priča, što je ovaj pristojni čovo i učinio. Zajedničkim naporima uspjeli su da nam obezvrijede potez Gasola, najboljeg španjolskog košarkaša koji je nešto tamo blokirao nekog Litavca. Danijel Lutz, i svaki drugi veliki stručnjak ili bivši igrač, bolje bi igru komentirao sam, bez kojekakvih namještenika na državnoj televiziji. U ovom slučaju bez g. Marka Šapita.

NAŠE MALO MISTO:
ADIO I NIKAD VIŠE

Nedjelja, HRT 1, 20.05

Prikazana nam je epizoda u kojoj smrtno bolesnu Bepinu prid oltar, nakon četrdeset godin, napokon vodi njen dotur Luiđi. Zadnja je i zove se Adio i nikad više, dirljiva je do suza i toliko puna jakih emocija da se njen naslov može odnositi na kvalitetu posla scenarista Miljenka Smoje i režisera Danijela Marušića. Adio i nikad više zaista je zbogom i nikad više ne će se pojaviti takav pisac i takav TV režiser. Poslije se razjasnilo da su se dvojica autora posvadili, a bilo je i priča da je sve stalo kad je dotur došao u Zagreb na bivši Jelačić-plac, tadašnji Trg republike, i začudio se što nema spomenika: a dove še il noštro ban?

DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Ponedjeljak, HRT 1, 6.55

Voditeljica Jelena Pajić totalno je krivo naglasila riječ dodatak. Naglasila je prva dva sloga, umjesto drugog, što znači da nikad nije čula za nešto tako obično kao što je dodatak. Nikad prije nije se s HRT-a čulo da netko toliko masakrira nedužnu riječ. Ako se već govori toliko gluposti, što je normalno, ako se toliko lažucka, laže i maže – sve je to normalno, ali neka bar bude korektno izgovoreno. Nemojte nam uskratiti baš svako zadovoljstvo.

Komentiraj

PODIJELI
Najbolji hrvatski TV kritičar, autor kolumne "Vijenci i kaktusi" koja je u 22 godine postojanja stekla kultni status.