Japanski premijer Shinzo Abe u petak se u Sočiju sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je prvi Abeov posjet Rusiji nakon otvaranja zimskih Olimpijskih igara u tome gradu u veljači 2014., a poznato je da odnose između dviju zemalja već desetljećima ometaju teritorijalne razmirice.

“Japan nije samo naš susjed, već i vrlo važan partner u azijsko-pacifičkoj regiji”, rekao je Putin primajući Abea. “Postoje neka pitanja koja zahtijevaju osobitu pozornost i zbog toga moramo osobitu pažnju posvetiti izgradnji međusobnih odnosa”, kazao je ruski predsjednik.

Odnosi između Rusije i Japana zatrovani su razmiricama oko četiri vulkanska otoka u Kurilskom arhipelagu, što ih je krajem Drugoga svjetskog rata anektirao bivši Sovjetski Savez. Japanci ih smatraju svojima, zbog čega dvije zemlje nakon završetka rata do danas nisu potpisale mirovni sporazum.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je kazao da će se tijekom sastanka u Sočiju spomenuti pitanje Kurila te da će nakon neformalnog sastanka dvojica čelnika nastaviti razgovore na svečanoj večeri. Sastanku dvojice čelnika prisustvovao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U četvrtak navečer, nakon završetka posjeta Londonu, Abe je kazao da se nada napretku prema mirovnom sporazumu kako bi se okončale dugogodišnje teritorijalne razmirice. “Ovo će biti moj trinaesti susret s predsjednikom Putinom. Bez izravnog dijaloga među čelnicima problemi se neće riješiti”, istaknuo je tada, kazavši da se zalaže za otvoren dijalog.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.