Pad Hrvatske na listi “Doing Business 2017.” s 39. na 43. mjesto nije iznenađenje, s obzirom da političke okolnosti nisu omogućile provođenje reformi, a nova Vlada treba raditi na tome da Hrvatska postane privlačnija investitorima, kazao je u srijedu Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

Hrvatska je u najnovijem izvješću Svjetske banke, objavljenom u utorak, o regulativi poslovanja zauzela 43. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta, dok je godinu dana prije bila na 39. mjestu.

“Nema velikog iznenađenja u rangiranju, s obzirom na političke okolnosti koje nisu omogućile provođenje ozbijnijih reformi, a koje su nužne za značajnije pozitivne pomake na ljestvici”, kaže Kovač.

Novo izvješće ‘Doing Business’ obuhvaća, među ostalim, razdoblje vlade Tihomira Oreškovića, koja je u lipnju pala zbog političkih nesuglasica između HDZ-a i Mosta. Ovoga je tjedna s radom započela nova Vlada premijera Andreja Plenkovića.

“Nova Vlada treba u idućem razdoblju intenzivno raditi kako bi Hrvatska postala privlačnija investitorima i bolje se pozicionirala na ljestivi ‘Doing Business'”, kaže Kovač.

Najveće pogoršanje Hrvatska je, prema izvješću Svjetske banke, zabilježila u kategoriji pokretanja poslovanja i plaćanja poreza, dok napredak za dva mjesta bilježi u kategoriji zaštite manjinskih dioničara.

U kategoriji prekogranične trgovine, kao i lani, zabilježila je maksimalnih 100 bodova, što znači da je u rangu najuspješnijih.

“U kategorijama izvješća nije bilo većih pomaka Hrvatske. Dobro stojimo, primjerice, po pitanju vanjske trgovine, napredovali smo po pitanju zaštite dioničara. No, treba raditi na efikasnosti cjelokupnog javnog sustava i stabilnosti institucionalnog i pravnog okvira, jer je to investitorima važno kako bi mogli kvalitetnije planirati svoje projekte u srednjem i dužem razdoblju”, kaže Kovač.

Izvješće pokazuje da je poboljšanje zabilježeno i u rješavanju insolventnosti, kao i po izvršavanju ugovora. S druge strane, Hrvatska je za nekoliko mjesta pala na listi po dostupnosti kredita, po dostupnosti električne energije i po uknjižbi imovine. Najslabiji plasman Hrvatska je zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 128. mjesto.

“Mislim da je ukupno 43. mjesto na listi ‘Doing Business’ realno, a treba staviti fokus na to da se Hrvatska pomiče u pozitivnom smjeru na toj ljestivici, jer je dobar dio zemalja s kojima se želimo uspoređivati na ljestvici plasiran ispred nas”, zaključuje Kovač.

Na najnovijoj listi ‘Doing Business’ od zemalja u okruženju plasirane bolje su od Hrvatske plasirane, među ostalim, Makedonija (na 10. mjestu), Poljska (24.), Češka (27.), Slovenija (30.), Slovačka (33.), Rumunjska (36.), Bugarska (39.) i Mađarska (41.).

Komentiraj