Desničarska oporbena stranka Alternativa za Njemačku (AfD) priopćila je u ponedjeljak da bi Njemačka trebala zatvoriti svoje granice za tražitelje azila koji žele ući preko sigurnih trećih zemalja, kao i ponovno uspostaviti granične kontrole kako bi zaustavila rekordni priljev izbjeglica.

Njemačka, najveće i najbogatije europsko gospodarstvo s relativno liberalnim zakonima o azilu i velikodušnim beneficijama, očekuje oko 800.000 tražitelja azila ove godine, što je otprilike jedan posto njezinog stanovništva i daleko najveći broj s kojim je suočena neka od članica EU-a zahvaćenih valom migranata i izbjeglica ove godine.

 

  • AfD, koja u ispitivanjima javnog mišljenja ima između 3 i 4,5 posto potpore, izdala je program u kojemu se navodi da “pravo traženja azila u Njemačkoj treba ukinuti”.

 

Kako bi se “kaos oko azila stavio pod kontrolu”, u prijedlogu AfD-a se kaže da bi tražitelji azila svoje zahtjeve morali podnositi u njemačkim veleposlanstvima u zemljama porijekla ili institucijama EU-a ili UN-a. Ako rat ili druge okolnosti to onemogućuju, onda bi morali ići u njemačko veleposlanstvo u susjednoj zemlji. Bilo kakav pokušaj traženja azila na njemačkim granicama treba biti odbijen i treba im uskratiti ulazak, kaže AfD.

Vlada njemačke kancelarka Angele Merkel pozdravila je migrante i dopušta Sirijcima da traže azil bez obzira gdje su ušli u EU, stavljajući van snage normalne postupke i ubrzavajući priljev migranata na zapad i sjever s rubova unije.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.