Svečanom sjednicom Gradskog vijeća  Pula je u četvrtak u Istarskome narodnom kazalištu proslavila Dan grada i 71. obljetnicu oslobođenja, a tom su prigodom uručena javna gradska priznanja.

Podsjetivši na oslobođenje grada prije 71 godinu, predsjednik pulskoga Gradskog vijeća Robert Cvek rekao je da su antifašistički borci Puli u naslijeđe ostavili slobodu i tradiciju antifašizma kojom se Puljani ponose.

Pula je je otvoren grad, multikulturalan, gdje se poštuju prava nacionalnih manjina i svakog pojedinca, istaknuo je Cvek. “Naše bogatstvo je raznolikost, i to nikad nećemo umanjiti. Naši djedovi i očevi prvi su ustali protiv fašizma i mi te vrijednosti i dan danas slijedimo”, dodao je.

Gradonačelnik Miletić zahvalio je borcima NOB-a i Domovinskog rata na osiguravanju najveće vrijednosti – slobode.

“Danas su naše vrijednosti tolerancija i multikulturalnost. Zahvaljujem našim građanima što čuvaju te vrijednosti”, rekao je Miletić, ističući kako su manjine bogatstvo te je pozvao na spas Edita.

“Nova bolnica naša je realnost. Istra je i te kako zaslužuje s obzirom na to da godišnje državni proračun puni s 800 milijuna kuna, a kako vidimo – sada ta bolnica postaje subregionalna, što god to značilo”, istaknuo je Miletić i upitao: “Pa koja je regija prepoznatljivija od Istre?” Poručio je ministru zdravlja da to ne čini.

Unatoč nepovoljnim gospodarskim prilikama, Pula uistinu radi, rekao je gradonačelnik i istaknuo da se, nakon što su završeni najveći infrastrukturni radovi, počinje graditi “iznad zemlje”.

Istarski župan Valter Flego rekao je kako se neće zadovoljiti uspjesima te da nastavljaju raditi kako bi ljudima osigurali još bolji život i veći standard. “To, međutim, znači i novi prostorni plan županije”, dodao je te istaknuo kako neće pristati na ucjene vezene uz ugljen u Plominu III.

Flego je, naime, na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da Ministarstvo graditeljstava donošenje novoga županijskoga prostornog plana uvjetuje korištenjem ugljena u novoj termoelektrani Plomin III.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić rekao je kako se devedesetih godina govorilo da Europska unija nema alternative.

“Nema je ni danas, ali danas je Istra postala ono što je tih godina bila Europska unija, za koju je pitanje hoće li se održati na okupu jer Britanija želi izaći iz nje, Poljska i Mađarska se ponašaju neprimjereno, a sve je manje solidarnosti i prava. Svejedno, EU nema alternative jer ratovi to sigurno nisu”, rekao je Jakovčić.  Zbog ovakve Vlade, Hrvatska je prije bila bolja nego što je danas, rekao je Jakovčić i dodao da će učiniti sve da Istra i Pula “budu naša Europa”.

Svečanost u Istarskome narodnom kazalištu završena je dodjelom najviših gradskih priznanja. Nagrada grada Pule dodijeljena je socijalnoj radnici i bivšoj vijećnici, velikoj aktivistici na području društvenog rada koja je unaprijedila vrijednosti volonterstva i socijalne skrbi Neti Žiković.

Grb grada Pule dodijeljen je timu udruge “Sonitus” koji je zaslužan za “Visualia Light Postcard” i ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji najvećega ljudskog svjetlosnog znaka.

Povelju grada Pule ove je godine dobila tvrtka “Tehnomont” za 60 godina rada te višegodišnje izvanredne rezultate i osobite uspjehe u radu, a posebne gradonačelnikove nagrade dobili su Tvornica stakla Duran d.d. za 60 godina rada i osobit doprinos pulskoj industriji te Sveučilište Jurja Dobrile za doprinos ugledu Pule.  Među najzaslužnijim osobama koje su se zauzimale za gradnju nove pulske Opće bolnice, nagrađena je Ljubica Đukanović.  Također je nagrađena i  Sigurna kuća Istra.

Komentiraj