Juncker: prijedlog dogovora s Britanijom dobar je za sve

Autor:

epa05099502 European Commission President Jean Claude Juncker chairs the weekly meeting of the European commission, that will mainly focus on Poland at EU headquarters in Brussels, Belgium, 12 January 2016. Commissioners will debate the response to the Polish rightwing government’s measures hitting press freedom, Polish Public media and supreme court.  EPA/OLIVIER HOSLET
– Prijedlog za dogovor s Velikom Britanijom predstavlja pošten dogovor za sve, izjavio je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.
 U Europskom parlamentu u srijedu je raspravljano o prijedlogu dogovora  s Velikom Britanijom, što ga je u utorak predstavio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji će biti temelj za raspravu na predstojećem summitu čelnika EU-a 18. i 19. veljače u sklopu priprema za referendum o ostanku ili odlasku Britanije iz EU-a.
 Juncker je  istaknuo da je uvijek govorio da želi Veliku Britaniju u EU-u i da želi pošten dogovor s Londonom i s cijelom Unijom te ocijenio da je Tuskov prijedlog, koji je pripreman  u tijesnoj suradnji s Komisijom, “pošten dogovor za sve – svih 28 članica i za sve institutucije EU-a”.
  Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders, koji je u raspravi sudjelovao u ime rotirajućeg predsjedništva EU-a, rekao je da će Tuskov prijedlog vjerojatno biti prihvaćen na summitu čelnika zemalja članica 18. i 19. veljače.
  “U našem je zajedničkom interesu da brzo odgovorimo na zahtjeve Velike Britanije. Ovaj prijedlog otvara put prema dogovoru na sastanku Europskog vijeća. Siguran samo da se može pronaći rješenje”, rekao je Koenders.
  Što se  tiče pitanja socijalnih naknada za radnike u Britaniji koji dolaze iz drugih zemaja članica EU-a, a što je  bio najveći problem u pregovorima, Juncker je podsjetio da Velika Britanija 2004. godine kada je u EU ušlo 10 zemalja nije iskoristila mogućnost sedmogodišnjeg prijelaznog razdoblja unutar kojeg je mogla ograničiti pristup svom tržištu rada radnicima iz novih zemalja članica. To je dovelo do vrlo velikog broja radnika koji su došli u Britaniju, a sada predloženi mehanizam omogućava Britaniji da se suoči s posljedicama odluke iz 2004.
  Zastupnici Europskog parlamenta su u najvećem dijelu isticali da žele ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. Bilo je dosta i kritika za prijedlog o ograničenju socijalnih naknada za strane radnike, dok su euroskeptici pozdravljali mogućnost izlaska Britanije iz EU-a.
 Predsjednik zastupničkog kluba Europske pučke stranke Manfred Weber rekao je da je Tuskov prijedlog dobar temelj za dogovor. Što se tiče socijalnih naknada istaknuo je da oni koji plaćaju porez u britanskom sustavu imaju pravo i na beneficije, ali da treba spriječiti zlouporabe.
  Vođa socijalista i demokrata Gianni Pittella rekao je kako očekuje više objašnjenja u pogledu ograničavanja socijalnih naknada.
 Čelnik europskeptične stranke UKIP Nigel Farage kritizirao je prijedlog i izrazio nadu da će Britanci na referendumu glasovati za izlazak iz EU-a i da će nakon toga taj  put slijediti i druge članice.
 Prema Tuskovu prijedlogu, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona. Predlaže  se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenta, to jest njih 16 može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja.
 Tusk ističe da prijedlozi za zaštitu zemalja koje nisu članice eurozone ne znače da one mogu imati veto na odluke eurozone.
 Prijedlog uključuje i odredbe za ograničavanje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice, što je bio jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, koje prema Tusku, ovim prijedlogom nije prekršeno.
 Predloženi mehanizam omogućava da se na određeno vrijeme do četiri godine mogu smanjiti  socijalne naknade radnicima iz drugih članica u slučaju njihova velikog priljeva. Ta kočnica se može aktivirati ako bi sustav socijalne sigurnosti bio izložen prevelikom pritisku, a na to bi imale pravo sve države članice jer se samo tako može izbjeći diskriminacija i ometanje slobode kretanja.
Britanski konzervativni premijer David Cameron obećao je početkom 2013. britanskim građanima da će, ako pobijedi na parlamentarnim izborima 2015., organizirati referendum do kraja 2017. o ostanku ili odlasku Velike Britanije iz EU-a.
Prije toga, rekao je da će pokušati postići dogovor o reformama koje bi zadovoljile britanske zahtjeve i koje bi omogućile njezin ostanak u tom savezu. Dođe li do zadovoljavajućeg dogovora, referendum bi se mogao održati već u lipnju ove godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)