Higijensko-epidemiološka situacija je stabilna u svim županija koje su na udaru izbjegličkog vala, i nema nikakvog problema u pružanju zdravstvene zaštite građanima i migrantima, doznaje se u subotu u Ministarstvu zdravlja.

Na terenu je 15 timova hitne i 37 timova obiteljske medicine, koji su u protekla 24 sata pregledali oko tisuću migranata. Organizirana je 24-satna pripravnosti i bolnice su spremne za prihvat migranata i svih kojima je potrebna zdravstvena zaštita, izjavio je Hini pomoćnik ministra zdravlja za stacionarnu zdravstvenu zaštitu Dragan Korolija Marinić.

Najčešće dijagnoze zbog kojih su migranti tražili liječničku pomoć bile su respiratorne infekcije, dehidracija, iscrpljenost i stare ozljede koje je bilo potrebno previti. U bolnicama je obrađeno 36 migranata, od kojih je osmero zadržano na liječenju. Među njima je i jedna migrantica s ozljedom oka koja je jutros primljena u KBC Osijek i vjerojatno će biti operirana, rekao je Korolija Marinić, koji je u protekla dva dana obišao bolnice i teren Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, uključujući najisturenije točke Beli Manastir i Tovarnik.

“Svi koji su trebali zdravstvenu skrb dobili su je, nije bilo nikakvih problema, s druge strane svi naši građani normalno dobivaju zdravstvenu zaštitu u obje županije i na cijelom području Hrvatske i što se tiče zdravstvenog sustava nemamo nikakvih problema”, ističe pomoćnik ministra.

Ministar zdravlja Siniša Varga u petak je proglasio stanje pripravnosti za zdravstvene ustanove (bolnice, domove zdravlja, zavode za javno zdravstvo i hitnu medicinu) i privatne zdravstvene radnike (koncesionare) u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj županiji, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Komentiraj