49. Đakovački vezovi, otvoreni u subotu, nastavljeni su središnjom priredbom – svečanim mimohodom svih sudionika smotre središtem grada.

U dva sata povorke, od Malog do Strossmayerovog parka, prodefiliralo je središtem Đakova u nedjelju 58 folklornih skupina s gotovo 5000 sudionika iz Hrvatske i svijeta – iz Kanade, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Bili su tu folklori iz Slavonije i Baranje, Dalmacije, Like, Podravine, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, sinjskog kraja, Hrvata iz BiH, gradišćanskih Hrvata iz Donje Pulje u Austriji te folklor kanadskih Ukrajinaca –članova Yevsham Ukrainian Folk Ballet Ensemblea iz Saskatchewana u Kanadi.

  • 49. Đakovački vezovi otvoreni su u subotu.
  • Danas su nastavljeni mimohodom svih sudionika smotre središtem grada.

Po prolasku folklornih skupina, centrom grada prošlo je oko 50 okićenih svatovskih zaprega privatnih konjogojaca, kao i lipicanski dvopreg i četveropreg Državne ergele lipicanaca u Đakovu te brojni konjanici.

Na platou ispred katedrale svečani mimohod pratili su domaćin smotre – gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i drugi.

Ovogodišnji, 49. Đakovčaki vezovi zatvaraju se tradicionalnim izborom najljepših narodnih nošnji među djevojkama, snašama i momcima na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku.

Đakovački vezovi održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.