Rusija upravo dovršava gradnju velike vojne baze na Arktiku, gdje će 150 vojnika moći samostalno boraviti godinu i pol dana, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Gradnja baze na Aleksandrinoj zemlji na otočju Franje Josipa, na 80. stupnju sjeverne zemljopisne širine, “dovršena je 97 posto”, objavilo je ministarstvo obrane u priopćenju.

Zgrada s tri krila, nazvana “Arktički trolist”, površine 14.000 četvornih metara, ima golema skladišta goriva, hrane i odjeće i “omogućuje udoban boravak i rad skupini od 150 ljudi na godinu i pol dana”, dodaje se u priopćenju.

 

  • Vojnici će iz jednog u drugi dio baze prelaziti zatvorenim hodnicima koji će ih štititi od hladnoće, budući da se temperatura ondje spušta do – 47 Celzijevih stupnjeva, navodi isti izvor.

 

Rusija jača svoju vojnu prisutnost na tom području bogatom naftom i plinom koje priželjkuju i druge zemlje poput Kanade i Norveške.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u rujnu 2013. naredio ponovno otvaranje vojne baze na Arktiku iz sovjetskog doba koja je u 1990-im bila napuštena.

U svibnju je Rusija na Arktiku održala velike vojne vježbe. U srpnju je izmijenila svoju pomorsku doktrinu, stavljajući naglasak na stratešku važnost tog područja i na razvoj Sjeverne flote.

Početkom kolovoza Moskva je usto u UN-u, uz predočenje znanstvenih dokaza, zatražila suverenitet nad arktičkim područjem od 1,2 milijuna četvornih kilometara s golemim zalihama nafte i plina.

Taj ruski zahtjev koji se treba proučiti početkom 2016. mogao bi potaknuti i druge zemlje poput SAD-a, Kanade, Norveške i Danske da zatraže pravo na to nenastanjeno područje.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.