Više od 30 tisuća građana iz cijele Hrvatske i okolnih država, prema procjeni vukovarskih gradskih vlasti, prošlo je u srijedu u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, prisjećajući se sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991. o odajući počast žrtvama.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 24. obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu počelo je u jutarnjim satima komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana, na koju je tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara dnevno padalo do 70-ak topničkih projektila, a zbrinuto oko 3500 ranjenika unatoč svakodnevnim topničkim napadima.

Uz veliki broj građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske, skupu su nazočili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović, te brojni saborski zastupnici i ministri, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica, te predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.

U vrijeme komemorativnog programa, u vukovarsku bolnicu okolnim je ulicama pristizalo na tisuće onih koji su željeli odati počast žrtvi Vukovara, među njima i srednjoškolci iz Neuma, bjelovarski srednjoškolci, predstavnici grada Trilja ispod desetmetarske zastave, poštovatelji iz Dubrovnika, Ploča, Zagreba i drugih krajeva Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Mnogi od njih i ranije su se uputili na vukovarsko groblje, ispunivši vukovarske ulice hrvatskim stijegovima i transparentima s izrazima pijeteta gradu Vukovaru i njegovim žrtvama.

Nakon što je posljednje dvije godine vukovarska kolona sjećanja bila podjeljena i ispolitizirana, ovogodišnja je bila jedinstvena. Predvođeni članovima Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te pripadnicima 204. brigade HV-a koja je branila Vukovar 1991., članovima vukovarskih braniteljskih udruga, predstavnicima 25 povijesnih postrojbi,  predstavnicima državnog vrha, sudionici obilježavanja uputili su se u koloni od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Na putu do groblja prošli su i pored vukovarskog Vodotornja, jednog od simbola agresije na Vukovar, a nedaleko kojega su vukovarske gradske vlasti, duž glavne ceste, postavile 210 metara dugi natpis s imenima i prezimenima 1145 branitelja i pripadnika Civilne zaštite stradalih u Vukovaru u Domovinskom ratu.

  • Na Memorijalnom groblju sudionici kolone položili su crvene ruže na grobove branitelja pokopanih na tom groblju. Neki od hodočasnika ruže su položili i podno jednog od 938 bijelih mramornih križeva koji se nalaze pored središnjeg memorijalnog spomenika na groblju, a simboliziraju isti broj žrtava ekshumiranih s toga mjesta nakon Domovinskog rata.  Uz njih su mladi grada Vukovara položili 50-ak metara dugu zastavu, koju su nosili u koloni.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata počast žrtvama Vukovara odali su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Josipom Lekom i izaslanstvo Vlade predvođeno premijerom Zoranom Milanovićem. Počast su odali i predstavnici Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, Grada Vukovara, braniteljskih udruga, Grada Zagreba, Hrvatske zajednice županija, te gradova i općina prijatelja Vukovara. Nakon njih svoj je vijenac položilo i izaslanstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom.

Molitvu i svetu misu na groblju vodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić. Tom je prilikom podsjetio i na stradanja i borbe na Mitnici, Sajmištu Trpinjskoj cesti i Vukovarskoj bolnici, Borovu naselju i okolnim mjesta te u sjećanje prizvao vukovarske junake: Blagu Zadru, Alfreda Hill-Atilu, Marina Vidića-Biloga, Ivana Anđelića-Doktora, Juraja Njavru, Nikolu Pappca, Jeana Mischela Nicolliera, sve branitelje i zapovjednike, ranjene i poginule, zatočene i nestale čija su imena upisana u srca naša i uklesana u temelje hrvatske države.

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine, u srijedu navečer je kod Dvorca Eltz niz Dunav pušteno oko šest stotina zapaljenih lampiona.

Komemorativni program nastavlja se u četvrtak. Pod sloganom “Žrtva Borovo naselja za domovinu” obilježit će se 24. obljetnica stradanja te vukovarske gradske četvrti u velikosrpskoj agresiji u Domovinskom ratu. Ispred ostataka zgrade Borovo commercea održat će se prigodan program u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, a potom će se sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja uputiti do Župne crkve Gospe Fatimske u kojoj će misu predvoditi kotorski biskup, mons. Ilija Janjić. Bacanjem vijenca u Dunav odat će se počast hrvatskim braniteljima i civilima ubijenima u Borovu, a polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Spomen obilježja počast će se odati i žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja.

Komentiraj

FOTO:Grgur Zucko/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.