Kratkometražni animirani film “Čoban” redatelja Matije Pisačića osvojio je vrijednu Ahmet Ulucay Grand Prix na trećem međunarodnom Bospor Film Festivalu, koji se održao od 20. do 27. studenog u Istanbulu.

Uz statuu, redatelj je osvojio i novčanu nagradu, u iznosu nešto više od 16 tisuća eura, kao i mjesto u žiriju idućeg izdanja festivala, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

“Čoban” je priča o Lajki, kujici koja je oteta i lansirana u svemir. Njezin vlasnik iz naslova filma kreće je tražiti, a pritom završava u podzemnom gradu, gdje doživljava uspon i pad pjevačke karijere.

U međuvremenu Lajka dolazi na planet na kojem živi Moira, starica koja kroji sudbinu, a koja je pretvara u antropomorfno stvorenje koje čezne za time da se vrati svome vlasniku.

Uz režiju, Pisačić potpisuje scenarij, kameru, montažu i kompoziting filma, dok glazbu potpisuje Srđan Sacher. Za produkciju “Čobana”, koji već ima respektabilnu festivalsku karijeru, zaslužan je Zagreb film.

Za ovogodišnju konkurenciju Bospor Film Festivala prijavio se 2.621 film iz jedanaest zemalja. Cilj festivala je pridonijeti razvoju filmova koji imaju etičku, estetsku i tehničku vrijednost u Turskoj i cijelom svijetu, te podržati mlade redatelje i producente.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.