“Depolulacijom se bavim u Hrvatskoj, no zabrinjavaju me i trendovi u BiH”

Autor:

Mostar, 6.3.2018 - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitaroviæ zapoèela je u podne u Mostaru razgovore s predsjedavajuæim i ostalim èanovima Predsjedništva BiH, Draganom Èoviæem, Bakirom Izetbegoviæem i Mladenom Ivaniæem, te srbijanskim predsjednikom Aleksandom Vuèiæem. Iako teme susreta nisu navedene, tri zemlje imaju ih napretek - od neriješenih graniènih sporova, položaja bosanskohercegovaèkih Hrvata, tj. izmjene izbornog zakona, do zajednièke suradnje glede pristupanja BiH i Srbije Europskoj uniji. 
foto HINA/ Ured predsjednice/ ua

Nakon završenog trilateralnog sastanka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s članovima Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem te srbijanskim predsjednikom Aleksandom Vučićem u Mostaru, održana je konferencija za novinare.

Predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako je u središtu ragovora bila nova strategija EU-a i ulazak BiH u EU.

“Suština sastanka je bila strategija EU što se tiče proširenja i tražile su se točke na kojima možemo unaprijediti odnose”, kazao je Čović nakon sastanka te dodao da žele graditi reginalni ekonomski ambijent koji može biti “bolji nego što je danas”. “Ekonomski su trendovi dobri, ali možemo napraviti iskorak”, rekao je Čović.

Naglasio je i kako se govorilo o iseljavanju mladih ljudi, što je jedan od najećih problema svih zemalja na Balkanu. Bakir Izetbegović istaknuo je, prenosi Dnevnik.hr, kako BiH ima “urgentan problem s Hrvatskom” u vezi Pelješkog mosta.

Hrvatska predsjednica podsjetila je okupljene kako je od zadnje trilaterale prošlo šest godina. “Otvorena pitanja između triju država bile su glavna tema, no dotaknuli smo se područja suradnje koja moraju biti pozitivna. Središnja točka razgovora je bila Strategija EU-a prema Zapadnom Balkanu. Hrvatska podržava europski put BiH i ostalih država jugoistoka Europe te ćemo nastojati učiniti koliko god možemo kako bismo potaknuli proces europskih integracija”, rekla je Grabar Kitarović dodajući da je tema sastanka bila i depopulacija.

“Njome se bavim u Hrvatskoj, no zabrinjavaju me i trendovi u BiH”, rekla je.

Aleksandar Vučić pohvalio se dobrim gospodarskim pokazateljima i izvozom i uvozom sa zemljama regije. “Naši razgovori nikada nisu slatki, ni jednostavni, imamo bezbroj naslijeđenih problema. Nastojimo probleme riješiti jedan po jedan”, istaknuo je.

Najavio je dolazak hrvatskog ministra prometa u Beograd idućeg tjedna i razgovor o rekonstrukciji pruge Zagreb-Beograd.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.