U povodu 25. obljenice 3. gardijske brigade “Kune”, osnovane 29. travnja 1991. godine, podno Spomen križa na Gradskom groblju u Vinkovcima u petak su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na 368 poginulih te 16 nestalih u Domovinskom ratu pripadnika te postrojbe, koja je sudjelovala u brobama na gotovo svim hrvatskim ratištima.

Vijence podno spomen križa položila su izaslanstva Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade, vinkovačke Udruge udovica hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. Za poginule i nestale pripadnike brigade u vinkovačkoj Župnoj cfrkvi sv. Euzebija i Poliona služit će se misa zadušnica.
“Pripadnici i postrojbe 3. gardijske brigade prošli su u Domovinskom ratu gotovo sva hrvatska bojišta, od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, preko zapadne Slavonije i Posavine, do operacija “Bljesak” i “Oluja””, podsjetio je predsjednik Udruge ratnih veterana “Kune”, umirovljeni brigadir Damir Dujić. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 branitelja, poginulo je njih 368, a ranjeno više od tisuću dok se među nestalim još nalazi 16 pripadnika brigade.
Brigada je osnovana u Vinkovcima na današnji dan, 29. travnja 1991. godine, po zapovjedi tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, iz specijalnih postrojbi MUP-a, a četiri bojne brigade bile su raspoređene u Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Vukovaru.
U povodu obilježavanja 25. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade, u četvrtak je u Vinkovcima održan i stručni skup “Domovinski rat – istinom protiv zaborava”.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.