Mještani Lovasa u subotu su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na mjesnom groblju obilježili 24 obljetnicu okupacije toga srijemskog sela u Domovinskom ratu.

Načelnica općine Lovas Tanja Cirba je, govoreći o stradanju Lovasa i Lovaščana u Domovinskom ratu, podsjetila kako je tijekom tijekom agresije i okupacije poginulo i ubijeno 85 mještana, ili 5,5 posto hrvatskog prijeratnog stanovnštva u selu.

Pripadnici jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi Lovas su okupirali 10. listopada 1991. godine. Odmah poslije okupacije Lovas je prisilno napustio 1341 mještanin, uništena je 261 obiteljska kuća i spaljena crkva sv. Mihovila, a u samom mjestu neposredno nakon okupacije počinjena su brojna ubojstva mještana.

Vijence kod masovne grobnice iz koje je ekshumirano 68 žrtava agresije na Lovas 1991. godine položila su i svijeće zapalila izaslanstva općine Lovas te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Komentiraj

FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.