Protiv 60-godišnjaka iz općine Oprisavaca, koji je kao lažni vojni invalid od 1992. do 2015. pribavio protupravnu milijunsku korist, brodsko-posavska Policijska uprava, nakon kriminalističkog istraživanja, podnijet će kaznenu prijavu mjerodavnome državnom odvjetništvu, priopćila je u ponedjeljak ta Policijska uprava.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare, a u vezi sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, nad 60-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje. Osumnjičen je da je lažnim prikazivanjem stanja i prikrivanjem činjenica o ranjavanju u Domovinskom ratu podnio zahtjev mjerodavnom Uredu za obranu iako je znao da ne ispunjava uvjete iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja te da invaliditet nije nastao u obrani suvereniteta Hrvatske.

Na osnovi takvog zahtjeva i lažnog prikazivanja ranjavanja, ishodio je status hrvatskoga ratnog vojnog invalida Domovinskog rata određene skupine i postotka oštećenja organizma.

Time je od studenoga 1992. do lipnja 2015. ostvario određena prava koja mu ne pripadaju te je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist i oštetio proračun RH oko milijun kuna.

U tjedan dana to je druga najavljena kaznena prijava u vezi s lažnim ratnim vojnim invaliditetom na području slavonsko-brodske Policijske uprave.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.