Arheološki tim je na području Ljubuškog u Bosni i Hercegovini otkrio bogato nalazište s iznimno vrijednom zlatnom naušnicom u monumentalnoj suhozidnoj grobnici Ilira iz kasnog Željeznog doba izgrađenoj u helenističkom stilu.

Kako je priopćio voditelj istraživanja magistar arheologije Mirko Rašić lokalitet nedaleko od starog povijesnog grada kod Ljubuškog, uz tri groba s nedavnih istraživanja na otoku Korčuli, predstavlja jedinstven primjer na čitavoj istočnoj obali Jadrana.

Pojasnio je da je riječ o prvim helenističkim zidanim grobovima u BiH, koji značajno odstupaju od tipičnih ilirskih tumula (gomila). Osim vanjskih monumentalnih blokova, grobnica ima i unutarnje podzide od klesanog kamena koji zatvaraju kvadratni objekt s nešto više od 20 metara četvornih.

 

  • Po riječima arheologa Mirka Rašića tijekom istraživanja groba pronađena je brojna fragmentirana helenistička (grčka) keramika, pristigla najvjerovatnije iz obližnjeg grčkog, a poslije i rimskog trgovačkog središta u Naroni (Vid)

 

U grobu je pronađena i srebrna grčka drahma koja datira iz 3. stoljeća prije Krista, a kovala se u Apoloniji i Dirahiju. Osim keramike i stakla, uz bočne zidove pronađena su dva cjelovita željezna koplja i ukrasne igle od bjelokosti kao prilozi za muškarce, dok su uz ženske pokojnice pronađene perle (dijelovi ogrlica) izrađene od jantara, kamena i staklene paste te brončane aplike.

Kako je naveo Rašić iznimno rijetka i važna je zlatna naušnica iz razdoblja helenizma s likom lava a sa stražnje strane stiliziranom rozetom izrađenoj u filigran tehnici. “Ovaj gotovo umjetnički savršen nalaz, helenistička te ilirska keramika govore u prilog vrlo ranoj i uspješnoj trgovini između grčkog i autohtonog stanovništa. Također, ovo nalazište promijenit će percepciju ilirskih zajednica kao marginalaca koje žive na ovom prostoru u vremenu kasnog Željeznog doba”, pojašnjava Rašić u priopćenju.

Voditelji istraživanja je magistar arheologije i tajnik odjela za antičku arheologiju Mirko Rašić, a u njima sudjeluje i asistent za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru Tino Tomas, student arheologije Tomislav Mihalj te kustos Franjevačkog muzeja na Humcu fra Milan Jukić.

Komentiraj