Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća ove godine obilježava 20 godina postojanja, tijekom kojih je postala najveći glazbeni, međunarodni, edukativno-kulturno-turistički projekt u Europi, izvijestili su organizatori škole.

U Pučišćima i Bolu na Braču u dva ljetna mjeseca održavaju se desetodnevne radionice klasične, jazz i popularne glazbe na gotovo svim instrumentima, te niz koncerata po cijelom otoku.

 

  • Bračka škola u proteklih dvadeset godina stekla je reputaciju ozbiljne glazbene ustanove u zemlji i svijetu, a mjesto Pučišća postalo je prepoznatljiv brand turističke i kulturne destinacije.

 

Tečajeve vodi 50 profesora iz prestižnih akademija iz zemlje i inozemstva a polaznici su učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola, akademija, profesori na usavršavanju, kao i samouki glazbenici.

Polaznici dolaze iz Hrvatske i gotovo cijelog svijeta, a osim sudionika iz Europe, Amerike, Rusije, Ukrajine, dolaze i iz Južne Koreje, Kine, Japana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Venezuele, Novog Zelanda…

Projekt ovog tipa, kako ističu organizatori, pedantno je osmišljen kako bi poticao umjetničko stvaralaštvo i kulturnu raznolikost. To objašnjavaju radionice u kojima je zastupljen svakodnevni individualni rad kao i skupno muziciranje polaznika iz različitih zemalja, različitih dobnih granica, različite glazbene naobrazbe, na raznim instrumentima – čak i onih iz renesansnih i baroknih razdoblja koji nisu prije viđeni u Hrvatskoj.

Na Brač svake godine stiže oko 350 izvođača – polaznika tečaja, profesora i gostiju, koji održe više od 80 koncerata u koncertnim dvoranama, crkvama i samostanima, na sportskim događanjima, u atrijima, galerijama, trgovima i na dobrotvornim koncertima.

Posebna vrijednost projekta je odlična suradnja sudionika tečajeva s klapama i limenom glazbom, što pridonosi promicanju glazbene kulture kao prostora za nove ideje u regiji, ističu organizatori Udruga Hrvatska kulturno umjetnička baština ( HKUB ) i Tvrtka – Vesna glazba d.o.o.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.