Istaknuti hrvatski glazbenik Lovro Pogorelić prije 18 godina osnovao je PagArtFestival, u sklopu kojeg u Pag, a odnedavno i u Novalju i Kolan, dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te predstavlja raznolike izvođače klasične glazbe. Ove godine od 1. do 17. kolovoza na PagArtFestivalu nastupit će češki Kvartet Apollon s gitaristom Krešimirom Bedekom, violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić, mladi gitarist Srdjan Bulat, Papandopulo kvartet saksofona, mladi udaraljkaš Filip Merčep i francuski pijanist Michel Bourdoncle.

“PagArtFestival pokrenuli smo jer smo željeli da grad Pag, mjesto porijekla obitelji Pogorelić, dobije takvo događanje zato što je imao sve potrebne preduvjete – prekrasne prostore, dobar klavir i dobru volju tadašnjih nositelja kulturnog života u gradu”, rekla je Nina Pogorelić i naglasila da su ovogodišnji programi uglavnom komorni, a pozvali su najbolje i najraznovrsnije glazbenike u okviru financijskih mogućnosti.

“Kad govorimo o tradiciji gudačkog kvarteta u europskoj glazbi, cijenjeni su češki gudački kvarteti pa smo se tako odlučili za Apollon kvartet iz Praga kojem će se pridružiti naš sjajni gitarist Krešimir Bedek i mlada glazbenica Tea Kulaš u prelijepom Boccherinijevu Fandango kvintetu. Hrvatsko-slovenski violist Aleksandar Milošev jedan je od najcjenjenijih glazbenika, a svirat će Brahmsove sonate, prva prava koncertna djela za violu i klavir te legendarnu Franckovu sonatu. Njena izvedba zahtijeva vrhunskog pijanista pa će Lovro Pogorelić ovoga ljeta na PagArtFestivalu nastupiti u komornom programu. Moderniji komorni izraz predstavit ćemo nastupom Papandopulo kvarteta saksofona koji je u vrhu hrvatske glazbe. U programu će svirati i djelo mlade hrvatske skladateljice Lane Janjanin neobična naslova ‘Pid Oblackom”, kazala je Nina Pogorelić.

Veliku pozornost organizatori festivala daju mladim glazbenicima i svake godine redovito predstavljaju jednu glazbenu nadu. Ovog ljeta to je Filip Merčep na udaraljkama. U organizaciji PagArtFestivala, rekla je Nina Pogorelić, pomogle su im lokalne zajednice pa se festival pomalo širi po cijelom otoku. Cilj im je da što više ljudi čuje dobru izvedbu ozbiljne glazbe. Ona je, smatra Nina Pogorelić, već duže vrijeme premalo zastupljena i iako ljetne vrućine nisu idealne za koncerte, oni se događaju u lijepim prostorima kao što su crkve i atriji, što stvara poseban ugođaj.

Komentiraj

FOTO:Josip Portada
PODIJELI
- rođena u Zagrebu 1978. godine - mr.sc. međunarodnih odnosa - diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu - novinarstvom se bavi od 1999. godine - dosad je radila u Jutarnjem listu, lifestyle magazinu Story, političkome magazinu Aktual - u Nacionalu je pomoćnica glavnog urednika i piše teme iz kulture