Novi filmski festival u Hrvatskoj – “KinoKino” za djecu

Autor:

 Davor Puklavec/PIXSELL

Od ožujka iduće godine Hrvatska dobiva još jedan filmski festival – ekipa Zagreb Film Festivala (ZFF) pokrenula je prvi Međunarodni filmski festival za djecu “KinoKino”, u sklopu kojega će se prikazati tridesetak filmova.

“Osim što ćemo nastojati potaknuti interaktivnost i kino Europu napraviti mjestom djece u tih nekoliko dana, želja nam je najmlađoj publici prenijeti percepciju kina kao važnog kulturnog i socijalnog mjesta susreta i razmjene”, istaknuto je u najavi festivala, koji će se održati od 16. do 19. ožujka u kinu Europa.

 

 

  • Uz filmski program predstavit će se neki od značajnih svjetskih filmskih festivala za djecu i održati niz tematskih radionica namijenjenih djeci, koje će voditi stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja.

 

 

ZFF ističe kako je 90. rođendan tog kina koji se slavi ove godine “idealan povodom za pokretanje festivala, kako bi najmlađoj publici poslali poruku da su dobrodošli u kino kroz koje su prošle brojne generacije gledatelja, te da ono može biti njihovo mjesto za susret s kvalitetnim filmovima iz cijelog svijeta, izlazak i druženje s vršnjacima i obiteljima”.

“KinoKino” će biti organiziran po uzoru na profesionalne filmske festivale, a program će biti namijenjen uzrastu od jedne do 14 godina starosti i pratit će ga preporuka za uzrast gledatelja.

Prikazivat će se većinom igrani filmovi, koji će biti raspoređeni u četiri programske cjeline – međunarodni natjecateljski program dugometražnih igranih filmova, međunarodni natjecateljski program kratkometražnih igranih filmova, program filmskih klasika za djecu i radionički program.

O najboljem filmu u natjecateljskom programu odlučivat će peteročlani mladi žiri u kojem će biti djeca i profesionalni tročlani žiri, sastavljen od domaćih i inozemnih filmskih profesionalaca.

Uz filmski program predstavit će se neki od značajnih svjetskih filmskih festivala za djecu i održati niz tematskih radionica namijenjenih djeci, koje će voditi stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja.

Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival objavila je i natječaj za izradu idejnog rješenja vizualnog identiteta za festival. Radovi se prijavljuju do 24. kolovoza, odluka o najboljem radu, koji će dobiti pet tisuća kuna, donijet će se do 15. rujna.

U tekstu natječaja ističe se kako je poželjno da vizualni identitet komunicira za sve uzraste djece, s obzirom da se program festivala planira u budućnosti proširiti i na tinejdžersku publiku. Objašnjava se i da je naziv festivala “KinoKino” odabran ne bi li se istaknula uloga kina kao multifunkcionalnog prostora, gdje osim dvorane, svi prostori kina mogu biti korišteni kao mjesta učenja, druženja, razgovora, razmjene dojmova i zabave.

OZNAKE: ZFF, djeca, kinokino

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)