Izvršni odbor Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na svojoj 11. sjednici utvrdilo je listu evidentnih putnika na 15. paraolimpijske igre u Rio de Janeiru iduće godine.

Vizu za nastup na POI do sada su osigurali osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima atletičari Branimir Budetić, Zoran Talić i Mikela Ristoski te stolnotenisačica Sandra Paović. Međutim, konačna lista putnika u Brazil bit će mnogo veća jer svjetske liste po sportovima nisu zatvorene.
Sandri Paović mogle bi se pridružiti još tri stolnotenisačice i jedan stolnotenisač, a lista se zatvara 31. prosinca ove godine. U atletici ćemo putnike na POI doznati početkom travnja i u lipnju, a vizu za Rio osigurava jedno od prvih pet mjesta na svjetskog rang listi. U plivanju će putnici na paraolimpijske igre biti poznati do kraja siječnja slijedeće godine.
Budetić je na nedavnom svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s inavaliditetom u Dohi osvojio zlatnu medalju s novim svjetskim rekordom u bacanju koplja u kategoriji slabovidnih sportaša. Mikela Ristoski je u Dohi osvojila zlato u troskoku s novim svjetskim rekordom, te srebro u skoku u dalj u konkurenciji atletičara s intelektualnim teškoćama, dok je Zoran Talić, također u konkurenciji sportaša atletičara s intelektualnim teškoćama bio drugi u skoku u dalj. Sandra Paović je u listopadu na Europskom prvenstvu u danskom Vejleu osvojila zlato.
Na posljednjim POI u Londonu 2012. godine nastupilo je 25 hrvatskih sportaša u pet sportova.
Članovi Izvršnog odbora HPO-a prihvatili su sklapanje Sporazuma o suradnji između Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka i Hrvatskog paraolimpijskog odbora, kada će se na ovim Igrama po prvi put u lipnju slijedeće godine natjecati studenti s invaliditetom u plivanju i stolnom tenisu, a HPO će imati status suorganizatora ovih natjecanja.

Komentiraj