Gotovo 15.000 ljudi, prema procjeni policije, prosvjedovalo je u nedjelju u Ateni i u Solunu protiv mirovinske reforme o kojoj bi se večeras trebao izjasniti parlament u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici, Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Planom mirovinske reforme predviđa se povećanje doprinosa za mirovinu i uvođenje poreza u sklopu mjera što ih traže vjerovnici koji su financijskim paketom spašavali Grčku od stečaja.

Ministri financija zemalja članica eurozone u ponedjeljak će u Bruxellesu razmotiriti reforme koje je provela Grčka, a zauzvrat bi ta zemlja trebala dobiti međunarodnu pozajmicu odobrenu u 2015.

Po podacima policije oko 7000 prosvjednika okupilo se u Ateni na poziv Fronte za borbu radnika (Pame), bliske grčkoj Komunističkoj partiji, a u Solunu, drugome po veličini grčkome gradu okupilo se 6000 prosvjednika.

U petak i u subotu u Ateni su se okupile tisuće simpatizera Pame u sklopu dvodnevnog štrajka zaposlenih u privatnom i javnom sektoru koji je paralizirao promet.

Zbog Uskrsnih blagdana i “sveopćeg očaja i rezigniranosti odziv prosvjedima nije onakav kakvom smo se nadali”, kazala je za AFP Maria K. Cette, prosvjednica kojoj poslodavac duguje 30.000 eura.

Posljednji opći štrajk protiv mirovinske reforme bio je održan 4. veljače i tada mu se odazvalo 50.000 ljudi, od čega ih je 40.000 izišlo na ulice Atene.

Komentiraj