GORANKO FIŽULIĆ “Ina bi mogla srušiti i ovu Vladu”

Autor:

Marko Lukunic/PIXSELL

Nekadašnji ministar gospodarstva i poduzetnik Goranko Fižulić jutros je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije rekao kako bi ‘Ina mogla srušiti i ovu Vladu’.

Fižulić kaže kako je Ina već punih 25 godina u središtu hrvatske politike. “Jučerašnje nespretne izjave posljedica su apsolutno nesređenih odnosa s MOL-om i vrućeg krumpira u ruci Vlade koja ga ne zna riješiti. Dobra rješenja odavno su iscrpljena samo je sada pitanje tko će biti glasnik loših vijesti”, rekao je.

“To je nepoznanica. Dojučerašnji ministar Panenić zna detalje ugovora i je li MOL dužan održavati rafineriju u Sisku. MOL-u nije naplaćivana redovna koncesijska naknada. Ne samo onih mizernih 10% nego i podjela dobiti”, kaže Fižulić dodajući da je Mol od samog početka krivi partner jer se poklapaju rafinerijski kapaciteti. “Sisački kapaciteti su jednostavno suvišni i to je MOL-ova ekonomska logika”, ističe.

Navodi kako je samo pitanje vremena kada će se sisačka rafinerija zatvoriti. Fižlić kaže kako Vlada prije svega javnost mora upoznati s onime što piše u tim ugovorima i koje su obveze MOL-a. “Bojim se da za to nije dovoljna samo Vlada, i da bi INA mogla srušiti i ovu Vladu. Oko INA-e se mora tražiti veći konsenzus. Moramo zamijeniti koncesijske ugovore”, poručuje Fižulić.

“Problemi sukoba interesa u INA-i su stalni. Ti sukobi rušenja kvoruma… Na taj način se ne mogu ni seljačke zadruge voditi, a kamoli nacionalna kompanija”, naglašava. O preznoj reformi koju će danas na sjednici Vlade predstaviti ministar financija Zdravko Marić Fižulić kaže da se boji da je unaprijed promašena. “Jer razlika u plaćama zbog kojih odlaze je tolika da ih tih nekoliko stotina kuna neće u tom naumu spriječiti. Ako je cilj rasterečenje gospodarstva, to sigurno nećemo postići presijom na najveće plaće jer je njih premalo. Ako je cilj smanjiti one koji kopaju po kontejnerima iz prvih naznaka je relativno mali iznos koji će osjetiti oni koji imaju ispodprosječne plaće”, kaže Fižulić dodajući da ipak treba pričekati predstavljanje reforme.

Navodi kako je svaka porezna reforma izvediva. “Samo je pitanje koji su ciljevi”, ističe.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)