Eksperimentalni kratkometražni film “Tu tamo” Alexandera Stewarta svjetsku će premijeru imati na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, u festivalskoj međunarodnoj panorami, a u istom će se programu prikazati animirani film “Život s Hermanom H. Rottom” autorice Chintis Lundgren.

Stewartov autorski projekt “Tu tamo” nastao je u Bonobostudiju krajem lipnja ove godine, a počinje kao bilježnica putnika, sa skicama koje su nastale u ljeto 2014. na hrvatskoj obali i u Zagrebu. “Detalji se brzo počnu rastvarati u apstraktne utiske s rubova sjećanja, a film je redukcija do svoje biti, kondenzirani osjećaj jednog prostora i vremena”, stoji u najavi filma Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

  • “Život s Hermanom H. Rottom nastao je u koprodukciji Hrvatske, Estonije i Danske. To je kratkometražna filmska priča o štakoru koji živi sam u neurednom stanu, no njegovu svakodnevnu rutinu narušava jedna mala mačka iz visokog društva koja mu useljava u stan. Film je već osvojio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a prikazan je i u natjecanjima u Annecyju i Animafestu Zagreb.

 

Hrvatski filmovi izabrani su za taj nenatjecateljski program između čak dvije tisuće prijavljenih filmova. Ove godine odabrano je trinaest filmova, a riječ je o uratcima koji su odraz trendova izvan Kanade, i uklapaju se u ciljeve programa – predstaviti suvremene tehnike i teme koje zanimaju filmaše iz Europe, SAD-a i ostalih zemalja svijeta. U programu se prikazuje izbor kratkometražnih nezavisnih filmova, TV reklama, serija, studentskih filmova i videospotova.

Međunarodni festival animacije u Ottawi najveći je festival animacije u Sjevernoj Americi i jedan od najcjenjenijih festivala u svijetu. Po važnosti se ubraja u ‘veliku četvorku’, uz Animafest Zagreb te festivale u Annecyju i Hiroshimi. Festival prikazuje kratkometražne i dugometražne animirane filmove u natjecanjima, panoramama i posebnim programima, a sudionici se mogu uključiti i u mnogobrojne radionice i diskusije koje se održavaju na pet festivalskih lokacija.

Festival se ove godine održava 39. put, od 16. do 20. rujna.

Komentiraj

FOTO:screenshot.youtube.com
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.