Preko 2000 ljudi prosvjeduje protiv gradnje crkve u parku na Savici

Autor:

05.09.2016., Zagreb - Inicijativa Cuvajmo nas park organizirala je Akciju predaje posljednje zalbe ispred Gradske uprave. Inicijativa Cuvajmo nas Park zalaze se za ocuvanje vec uredjenog parka s djecjim igralistem na Savici kao dragocjenog javnog prostora koji se ne smije devastirati u svrhu bilo kakve dodatne izgradnje te potice na pronalazenje alternativne primjerene lokacije za izgradnju crkve na Savici. Nevenka Trumbetas Bakic. 
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Inicijativa Obrani Park, obrani Grad” danas u podne organizira veliki prosvjed protiv izgradnje crkve u parku na Savici.

Članovi inicijative zalažu se za trajno očuvanje parka na Savici i pronalaženje primjerene lokacije za gradnju crkve.

Na prosvjedu se okupilo oko 2000 ljude, prema tvrdnjama organizatora. Izvikuju parole protiv Milana Bandića i poručuju da neće odustati od borbe protiv izgradnje crkve.

“Nećemo se prestati boriti”

Uoči isteka roka predaje žalbi na odluku zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje (GUP) o izdavanju lokacijske dozvole za gradnju crkve u parku, članovi inicijative su predali ‘posljednje žalbe’ ispred Gradske uprave, upozoravajući da se neće prestati boriti za svoj park.

“Grad i Crkva su se dogovorili oko zamjene zemljišta, nagodba se vršila po načelu kvadrat za kvadrat bez procjene vrijednosti zemljišta, odlučeno je o rušenju 25 stabala što je protivno odredbama GUP-a, a postoje još brojne nepravilnosti”, istaknuo je Ivo Juretić  iz inicijative i dodao kako žalbu predaju na stotinjak ispisanih stranica.

Tvrde kako nemaju ništa protiv gradnje crve, ali ističu da postoji primjerenije zemljište za gradnju.

“Prekršen niz zakona”

Naglasili su i da je u ovom postupku prekršen niz propisa i zakona.

“Primjerice, Grad i Crkva mijenjali su zemljište bez procjene vrijednosti. Za izradu idejnog projekta izabran je trećenagrađeni rad iz Natječaja koji predlaže gradnju zdanja većeg od onoga što je propisao Natječaj”, poručuju iz Inicijative.

Podsjetili su da se i Društvo arhitekata Zagreb izjasnilo da bi planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka na Savici predstavljalo korak unazad s obzirom na razvoj javnog prostora na Savici.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)