“Očaravajuća nedjeljivost radoznalosti”: Otvorena izložba Vaska Lipovca na Cetinju

Autor:

14.06.2016., Split - Izlozba ranih radova Vaska Lipovca otvorena je u sjevernoj galerija Sveucilisne knjiznice Kampusa. 
Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Izložba Vaska Lipovca “Očaravajuća nedjeljivost radoznalosti” otvorena je u utorak u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Izložba predstavlja izbor iz obimna Lipovčeva opusa i obuhvaća nekoliko ciklusa – od ranih radova, preko djela iz ciklusa Sport, Erotika, Biciklisti, a realizirana je u suradnji s obitelji Lipovac koja je vlasnik radova.
U okviru postave predstavljeno je i nekoliko radova grafičarke Danijele Šušak, suradnice Ateljea Lipovac, prilagođenih slabovidim osobama koji su kao predložak imali Lipovčeva djela.
Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović, koja je i autorica kataloga, dok je tekst o ranim Lipovčevim radovima napisao povjesničar umjetnosti Zvonko Maković.
Tijkom trajanja izložbe od 6. rujna do 9. listopada bit će organizirane umjetničke radionice.
Organizator izložbe je Narodni muzej Crne Gore, a realizaciju je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Vasko Lipovac – Most između kultura
Vasko Lipovac, kipar i slikar, rođen je u Kotoru 1931. godine, a preminuo u Splitu 2006. godine. Kroz cijeli je svoj radni vijek u sebi nosio slike krajolika Boke Kotorske i bogato kulturno naslijeđe svog rodnog grada, a školovanje u Zagrebu, u ranim pedesetim godinama prošlog stoljeća, dalo mu je uvid u osnovna iskustva modernizma i figurativne anatomije, posebno zahvaljujući njegovom profesoru kiparstva, Kosti Angeli Radovaniju.
Nimalo patetičan ni sklon monumentalnosti, ipak je stvorio nekoliko upečatljivih spomenika (od Dražena Petrovića do Marka Marulića i Miljenka Smoje), ali njegov važan doprinos modernoj hrvatskoj skulpturi najprisutniji je u ciklusima posvećenima mornarima i mladim djevojkama, ljubavnicima i posebno sportašima.
Intimno povezan sa svojim crnogorskim korijenima, načinio je i seriju reljefa i poliptiha posvećenih Boki, stvorivši trajan mosti među kulturama Crne Gore i Hrvatske.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)