Turska neće prihvatiti primirje sa sirijskim Kurdima

Autor:

 EPA/SEDAT SUNA

Turska neće prihvatiti primirje s kurdskim milicijama u Siriji koje smatra teroristima, rekli su turski dužnosnici u srijedu, unatoč napetostima s SAD-om koji podupire sirijske borce.

Washington je bio uznemiren zbog turske operacije u Siriji, kazavši da je “neprihvatljivo” da NATO saveznik napada kurdske milicije lojalne Sirijskim demokratskim snagama koje SAD podupire u borbi protiv IS-a.

Američki dužnosnici pozdravili su u utorak ono što se čini stankom u borbama između turskih snaga i suparničkih milicija, unatoč tome što Ankara opovrgava tvrdnju kurdskih boraca u Siriji da je dogovoreno privremeno primirje.

“Turska Republika je neovisna država, legitimna država. Ne može se izjednačavati s terorističkom organizacijom”, rekao je ministar vanjskih poslova Omer Celik za državnu novinsku agenciju Anadoliju dodajući da to znači da ne može biti “sporazuma između njih”.

Njegove komentare ponovio je glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin koji je rekao da će Turska nastaviti napadati kurdske milicije sve dok se one ne povuku iz područja gdje se bore turske snage, zapadno od rijeke Eufrata.

Cilj turskih snaga jest potisnuti IS 90 kilometara sa sirijskog teritorija uz granicu, rekao je Kalin. Turska je odavna rekla da želi “tampon zonu” u tom području, premda taj termin nije koristila za vrijeme upada na sirijski teritorij.

OZNAKE: Turska, Kurdi, primirje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)