Stigli su i rezultati drugog dijela istraživanja o 100 dana Vlade Tihomira Oreškovića, potezima te mišljenju ispitanika o članovima njegova kabineta.

Rezultate istraživanje o tih 100 dana koji predstavljaju i rok u kojem se na temelju prvih poteza mogu dati i prve ocjene, prenosi Dnevnik Nove TV, a istraživanje je proveo IPSOS.

Mišljenje građana

Prvo mjesto sa 77 posto zauzima odluka Vlade da od 1. travnja pada cijena plina za građanstvo. Slijedi ukidanje ureda predsjednika Mesića, što podupire 64 posto birača. Vladin prijedlog da se za svako novorođeno dijete isplati 1000 eura od jeseni zauzeo je treće mjesto te ga podupire 60 posto građana. Njih 59 posto podupire nastavak reforme školstva/kurikularne reforme. Najavu aktiviranja državne imovine podupire 46 posto građana. Smjenu ministra Crnoje nakon nekoliko dana dobrim potezom smatra 41 posto građana.

Što se tiče loših poteza Vlade, predvodi prijedlog poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, protiv čega je 70 posto građana. Ztaim slijedi još jedan zdravstveni prijedlog, a to je da poskupe usluge onima koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, protiv toga je 65 posto građana. Njih 57 posto je lošim potezom ocijenilo odluku da se ne smanjuju plaće saborskim zastupnicima. 56 posto njih lošim smatra novo zaduživanje radi kredita HAC-a. Plaćanje usluga hitne pomoći 150 kuna ako nisi hitan slučaj lošim potezom smatra 46 posto ispitanika. 43 posto građana lošim smatra prijedlog da se ne izgradi spalionica otpada, piše Dnevnik.hr.

O dojmu kojeg imaju o političarima u ovoj Vladi, prvi na listi članova Vlade s pozitivnim dojmom je i prvi ministar odnosno predsjednik Vlade Tihomir Orešković sa 69 posto. Nakon njega slijedi ministar financija Zdravko Marić o kojemu 54 posto građana ima pozitivan dojam. Pozitivan dojam o ministru obrazovanja, znanosti i sporta Šustaru ima 52 posto ispitanika. A 51 posto njih pozitivno misli o ministru unutarnjih poslova Orepiću. Pozitivan dojam među 50 posto birača nakon 100 dana ima potpredsjednik Vlade Petrov.

Kada je riječ o negativnom dojmu, potpredsjednik Karamarko član je Vlade o kojemu 57 posto građana ima negativan dojam. Iza njega je ministar zdravlja Dario Nakić s 42 posto negativnih postotnih bodova. A na trećem je mjestu potpredsjednik Petrov o kojemu 40 posto ispitanika ima negativan dojam. O ministru Hasanbegoviću negativan dojam ima 39 posto ispitanika. Ali i 22 posto ispitanika ima negativan dojam o premijeru Oreškoviću.

Ministri za koje birači nisu čuli ili ne znaju za njih

Ministar Kuščević sa 72 posto predvodi listu ministara za koje građani nisu čuli ili ne znaju za njih. Slijedi sa 67 posto ministar Dobrović. A za ministra Horvata nije čulo ili ne zna za njega 65 posto građana. 62 posto birača nije čulo ili ne zna ništa o ministru Šprlji, a 61 posto to misli o ministru Tolušiću, prenosi Dnevnik.hr.

Komentiraj