Kultna crtana serija Simpsoni koja se prikazuje gotovo 25 punh godina svojim mnogobrojnim epizodama nasmijava cijeli svijet. Tako je ova popularna američka serija predvidjela mnoge događaje u svijetu još prije nego što su se ti događaju dogodili poput rata u Siriji ili krize u Grčkoj.Mnogi već godinama u pojedinim aspektima kultne crtane serije vide elemente velikih zavjera, odnosno predviđanja koja su se ostvarila dok drugi misle kako je to samo bujna mašta autora crtaća i da tu nema previše mjesta za kojekakve zavjere.

U nastavku donosimo 10 predviđanja koja su se ostvarila, a koje su “predvidjeli” Simpsoni

1. Donald Trump predsjednik SAD-a

Donald Trump trenutno uvjerljivo vodi u utrci za predsjednika SAD-a. Svi ispadi i incidenti kao da samo pridonose daljem rastu njegove popularnosti. Koliko god se to do neki dan činilo  bizarnim, Simpsoni su još prije 15 godina predvidjeli njegov dolazak na vlast odnosno kandidaturu za predsjednika SAD-a, ali i buran odlazak s vlasti.

Po Simpsonima, Trump je sa vlasti otišao 2030. godine i ostavio zemlju u ogromnim dugovima i kao takvu ovisnu o Europi i Kini.

2. Virus Ebole

U epizodi Simpsona iz 1997. godine, Marge bolesnom Bartu za čitanje daje knjigu “Radoznali George i virus ebole”. Na naslovnoj stranici je majmun, životinja koja prenosi virus. Mnogi taj trenutak povezuju s izbijanjem epidemije početkom 2015.godine.

3. 11. rujna 2001. godine

U epizodi iz 1997. godine Lisa Bartu pokazuje časopis s istaknutom cijenom od 9 dolara. Uz brojku pak stoje dva nebodera srušena u terorističkim napadima u rujnu 2001. godine. Teoretičari su ih brzo protumačili kao dvije jedinice i tako su došli do brojke 911, brojke kojom se označava teroristički napad s obzirom da se dogodio 9.11.

4. Uređaji za glasanje u SAD

U epizodi Simspona iz 2008. godine uvodna špica pokazuje Homera koji pokušava glasati na uređaju predviđenom upravo za to. Njemu se pak dogodilo ono što se dogodilo na pravim izborima četiri godine kasnije – uređaji za glasanje su se zaledili te tako nije bilo moguće glasati odnosno moglo se glasati za samo jednog predsjedničkog kandidata.

5. Pametni satovi

Da vam je netko 1995. godine rekao da će snažno računalo i softveri postojati u mikro uređajima poput pametnih telefona i pametnih satova, vjrojatno bi mu se samo nasmijali. Ipak Simpsoni su pametne satove predvidjeli još davne 1995. godine.!

6. NSA prisluškuje cijeli svijet

Godine 2013. Edward Snowden razotkrio je nevjerojatne razmjere prisluškivanja u svijetu. NSA ne samo da je prisluškivala milijune Amerikanaca, već i ljude širom svijeta, a nisu pošteđeni bili priosluškivanja čak i najveći lideri svijeta. Simpsoni su ovako nešto predvidjeli još 2007. godine. Tada je Lisa upozorila Marge i Barta da ne bi trebali pričati tako glasno, da bi joj Marge odgovorila “kako vlasti sigurno ne prisluškuju baš sve.” Nakon toga je uslijedio kadar ogromnog centra za prisluškivanje.

7. Dugovječnost Rolling Stonesa

U epizodi iz 1995. godine Lisa na zidu ima poster slavnih Stonesa prema kojemu su bili na turneji “Invalidska kolica 2010”. godine. Iako tada vjerojatno ni sami autori nisu vjerovali da će “dede” rock’n’rolla izdržati toliko dugo, ali naprotiv oni luduju još i dan danas 2015. pet godina nakon godine na posteru.

8. Rat u Siriji ,zastava

Sirija je danas, baš kao i Libija ili Irak, zemlja razorena do neprepoznatiljivosti, a Simpsoni su još 2001. godine predvidjeli izgled zastave pobunjenika koja je istaknuta na vratima automobila.!!

9.Higsov bozon i  Homer

U jednoj epozodi Simpsona ” The Wizard of Evergreen Terrace”  iz davne 1998. godine, Homer Simpson je postao znanstvenik i vidimo ga ispred ploče na kojoj je ispisana komplicirana jednadžba.

Ta formula na ploči ispred koje stoji Homer (sa slike) predviđa masu Higsovog bozona. Ako izračunate jednadžbu s ploče, dobit ćete masu Higsovog bozona koja je samo malo veća nego što iznosi prava nano masa Higsovog bozona.!!”

10. Kriza u Grčkoj

U epizodi iz 2013. godine koja se zove “Politically Inept, with Homer Simpson” Homer se pojavljuje u političkoj emisiji Fox Newsa.

Simpsoni su predvidjeli  a netko je tko je imao “oštro oko” “snimio”  kako su u siječnju 2013. godine predvidjeli trenutnu situaciju koja sada vlada u Grčkoj. Tijekom gostovanja Homera u studiju na traci koja prikazuje vijesti  može se vidjeti naslov “Europa prodaje Grčku na eBayu” (Europe puts Greece on eBay)

Komentiraj